UKK / FAQ

Näitä meiltä tiedustellaan.

Pulmapojat logo kysymysmerkein

Sivustomme footerissa on tästä lisätietoa ja lisäksi rikoslaissa todetaan näin: Tiirikoiden laillisuus riippuu Suomessa niiden käyttötarkoituksesta.
Hallussapito on Rikoslain 28 luku 12 a §:n mukaan laitonta, jos katsotaan, että tiirikan pääasiallinen käyttötarkoitus on tunkeutua toisen hallinnassa olevaan suljettuun tilaan rikoksen tekemistä varten.

Esimerkiksi Ruotsissa tiirikan hallussapito sekä jälleenmyynti ovat luvanvaraista toimintaa.
Olet joka tapauksessa itse velvollinen selvittämään milloin toimintasi on laillista ja kannat siitä myös vastuun. Pulmapojat eivät ole vastuussa mikäli toimit vastoin kulloinkin voimassaolevaa lakia.

Saunassa kuullut legendat ja hiekkalaatikon isot pojat saattaa aina tästäkin aiheesta höpöttää. Totuus on kuitenkin, että tiirikointi hiuspinnillä tai vastaavalla on mahdollista. Täysin sattumalta ja harjoittelematta emme usko kenenkään saavan minkäänlaista muuten ehjää lukkoa auki. Harjoittelun jälkeen ainakin perinteisen tappihaittalukon voi kyllä avata hiuspinnillä – tai kahdella.

Abloyn lukkoja on todella monia erilaisia ja lisää kehittyy kokoajan. Yleensä tätä kysyttäessä viitatataan Abloyn Classic -sarjaan, johon perustuu meidänkin valikoimassa oleva levyhaittalukko.

Joka tapauksessa nahankin Classic-srjan lukon avaaminen  on rikkomatta aika mahdotonta. Kokeneella lukkosepälläkin voi mennä tovi tuollaisen kanssa ja usein onkin halvempaa porata vanha lukko pois ja vaihtaa samalla uudempi malli tilalle.

Tämäkin on mahdollista, joskin nykyaikaisia käsirautoja ei enää hiuspinneillä tai klemmareilla availla. Näiden avaamiseen emme toistaiseksi kuitenkaan neuvo ketään.

Sain perinnöksi vanhan kassakaapin eikä avainta tai numeroyhdistelmää ole tallessa. Yli sata vuotta vanhatkin kassakaapit ovat yleensä niin hyvin suojattua ettei niitä saa kuin asiaan kunnolla perehtynyt henkilö auki. Mikäli kyseessä on pieni kassakaappi/tallelokero, voi sen saada hajoitettua väkivalloin. Muussa tapauksessa kehoitamme kääntymään ensimerkiksi kassakaapinavaus.fi -sivuston puoleen.

 

Vempele on laite joka on kehitetty vuosikausia sitten Abloyn Classic-lukon tiirikointiin. Sittemmin Abloy lisäsi lukkoonsa täysin vapaasti pyörivän haittalevyn ja vempeleen käyttö oli käytännössä mahdotonta. Vempeleen käyttäminen vaati kuitenkin äärimmäistä taitoa, joten Abloy-lukon saaja sai auki yleensä vain tiirikoinnin todellinen harrastaja, ammattirikollinen tai lukkoseppä.

Emme usko, että yksikään harrastelija näitä onnistuu rikkomatta aukomaan. Abloyn uudempia malleja ovat mm. Profile-, Disklock- ja Disklock Pro, Exec ja Protec, joista jälkimmäinen on käytännössä katsoen tiirikoimaton, ellei lukkorakenne ole jo hieman löysä. Oman haasteensa lukkosepille sekä murtovarkaille tuo myös uudet, sirulliset avaimet.

Lipastoja sekä niiden lukkoja on vuosien saatolla myös käytetty lukuisia erilaisia. Helpoimmat saa auki alle minuutissa kun taas haastavimpiin voi mennä aikaa useita tunteja ammattilaiseltakin. Tällöin kyseeseen tulee yleensä koko lipaston hajoittaminen. Lipastojen avaamisessa kannattaa kääntyä paikallisen lukkosepän puheille.