Yleistä tiirikoinnista ja tiirikoinnin historiaa

Ensimmäiset lukot

Lukot ovat kiehtoneet ja suojelleet ihmisiä läpi historian. Muinaisessa Egyptissä mestarillisesti veistetyt puiset lukot toimivat kampa-avaimilla, joiden salaperäiset mekanismit pitivät salaisuudet piilossa. Rooman aikana metalliset lukot astuivat näyttämölle, mutta vaativat aina jonkun kotona säilyttämään turvallisuutta.

Keskiajalla, lukot eivät vain suojanneet, vaan ne myös symboloivat valtaa ja rikkautta. Vaikka ulkokuori oli koristeellinen, sisältä löytyi usein yksinkertainen mekanismi.

Turvallisuuden vallankumous alkoi 1700-luvulla Robert Barronin kehittämällä haittalukolla. Se muutti lukkoteollisuutta merkittävästi, luoden tien monimutkaisemmille ja turvallisemmille mekanismeille, jotka edelleen suojelevat arvokkaintamme.

Tiirikoinnin historiaa

Lukkojen tiirikointi alkoi luultavimmin ensimmäisten lukkojen tullessa käyttöön. Varkaat halusivat päästä käsiksi lukon suojaamaan tilaan. Mutta tiirikointi ei aina sisällä rikollista agendaa, lukkojen tiirikointi on ollut pitkään myös harvojen harrastus ilman rikollista tarkoitusperää. Kaikille lienee selvää, että miksi lukkoja on olemassa – Turvatakseen omaisuutta. Lukot myös kehittyvät koko ajan, tulee lisää erilaisia suojamekanismeja, lukoista tulee varmempia ja vaikeampia murtaa huomaamattomasti. Nykyajan lukon pystyy murtamaan vaikka poraamalla, mutta poraaminen tuottaa suurta melua. Tiirikointi on kehittynyt varkaiden piirissä juurikin sen äänettömyyden takia. Kun tilaan murtautuminen ei tuota suurta melua tai ääntä juuri laisinkaan, on varastaminen helpompaa.

Voidaan todeta, että vaikka tiirikointi on historiallisesti yhdistetty varkaisiin ja rikollisuuteen, se on nykyisin myös laillinen, eettinen ja opettavainen harrastus, joka tarjoaa älyllisiä haasteita ja mahdollisuuden syventää ymmärrystä lukkojen monimutkaisesta maailmasta.

Lukkojen tiirikointi on kuin pulmapeli

Tiirikointi harrastuksena kehittää monia taitoja. Se vaatii kärsivällisyyttä, hienomotorisia taitoja, ongelmanratkaisukykyä ja syvällistä ymmärrystä mekaanisista järjestelmistä. Monille harrastajille lukon avaaminen on kuin puzzle-pelin ratkaisemista: se tarjoaa syvää tyydytystä ongelman ratkaisemisesta. Harrastajat eivät vain tiirikoi lukkoja, vaan he myös tutkivat niiden rakennetta ja turvallisuutta, mikä voi johtaa lukkoteollisuuden kehittymiseen ja turvallisempien lukkojen suunnitteluun.

Tiirikointi ja laki

Tiirikointi on harrastus, jossa tarvitaan tietoa ja vastuullisuutta.

Rikoslain 28 luvun 12 a § (24.5.2002/400) mukaan on laitonta pitää hallussaan avainta, tiirikkaa tai muuta välinettä jos voidaan perustellusti epäillä, että sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tunkeutua toisen hallinnassa olevaan suljettuun tilaan.

Näitä ohjeita noudattamalla tiirikoinnista voi nauttia vastuullisesti:

  1. Älä tiirikoi lukkoja ilman omistajan lupaa.
  2. Älä tiirikoi käytössä olevia lukkoja, sillä se voi vahingoittaa lukkoa ja heikentää sen turvallisuutta. Lukkojen hajotessa on parempi kutsua ammattilukkoseppä.
  3. Älä kanna tiirikoita ympäriinsä. Jos kuljetat niitä, pidä ne asianmukaisessa säilytyskotelossa.

Miksi opetella tiirikoimaan?

Olemme aina pitäneet pulmapeleistä sekä kaikenlaisista pähkinöistä, joissa joutuu laittamaan ajatusrattaat pyörimään. Lukkojen tiirikointi on pulmapelejä parhaimmillaan. Lukoista löytyy paljon erilaisia mekanismeja, jotka täytyy opetella saadaksesi lukon auki ilman avainta. Mitä vaikeampi lukko, yleensä sitä pidempään sen ratkaisemiseen joutuu käyttämään aikaa. Mitä pidempään kyseisen lukon ratkaisu kestää, sitä paremmalta sen murtaminen tiirikoimalla tuntuu. Voi sitä euforian tunnetta!

Summa summarum, kehitä tiirikointitaitojasi hyvään tarkoitukseen – tuomaan itsellesi iloa ja onnistumisen tunteita, haasteita, virikkeitä, ihan mihin tahansa, mutta älä ikinä käytä taitojasi rikolliseen toimintaan!

Lue tästä Keski-Suomalaisen juttu tiirikointiharrastaja Hennasta!

FAQ

Onko tiirikointi laillista?

Rikoslain 28 luvun 12 a § (24.5.2002/400) mukaan on laitonta pitää hallussaan avainta, tiirikkaa tai muuta välinettä jos voidaan perustellusti epäillä, että sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tunkeutua toisen hallinnassa olevaan suljettuun tilaan.

Voiko lukon tiirikoida hiuspinnillä?

Tiirikointi hiuspinnillä tai muulla vastaavalla on mahdollista. Täysin sattumalta ja harjoittelematta emme usko kenenkään saavan minkäänlaista muuten ehjää lukkoa auki. Harjoittelun jälkeen ainakin perinteisen tappihaittalukon voi kyllä avata hiuspinnillä – tai kahdella.

Voiko Abloy-lukon saada auki tiirikoimalla?

Abloyn lukkoja on todella monia erilaisia ja lisää kehittyy kokoajan. Yleensä tätä kysyttäessä viitatataan Abloyn Classic -sarjaan, johon perustuu meidänkin valikoimassa oleva levyhaittalukko.

Joka tapauksessa vanhankin Classic-sarjan lukon avaaminen on rikkomatta aika mahdotonta. Kokeneella lukkosepälläkin voi mennä tovi tuollaisen kanssa ja usein onkin halvempaa porata vanha lukko pois ja vaihtaa samalla uudempi malli tilalle.

Abloy-lukot ovat siis erittäin turvallisia.

Voiko vanhan lipaston tiirikoida auki?

Lipastoja sekä niiden lukkoja on vuosien saatolla myös käytetty lukuisia erilaisia. Helpoimmat saa auki alle minuutissa kun taas haastavimpiin voi mennä aikaa useita tunteja ammattilaiseltakin. Tällöin kyseeseen tulee yleensä koko lipaston hajoittaminen. Lipastojen avaamisessa kannattaa kääntyä paikallisen lukkosepän puheille.

Millainen on hyvä tiirikka?

Yleisenä nyrkkisääntönä on käyttää syvintä koukkua, joka sopii kyseiseen avainväylään. Jos suosikkitiirikka ei toimi, kannattaa käydä läpi loput tiirikat etsien sellaista mikä sopii. Kun avataan yhä useampia lukkoja, alat saada tuntumaa siihen millainen tiirikka sopii mihinkin lukkoon.

Eri tiirikointitavat vaativat myös erilaiset tiirikat. Esimerkiksi sahalaita-tiirikka on suunniteltu avainväyliin, joissa tapit ovat eri korkeuksilla. Sen sahalaitamainen muotoilu mahdollistaa useamman tapin asettamisen kerralla, mikä voi olla tehokasta tietyntyyppisissä lukkoissa. Tämän vuoksi onkin tärkeää tunnistaa lukon tyyppi ja valita oikea tiirikka sen mukaan, mikä parhaiten sopii lukon mekanismiin ja omaan tiirikointityyliin.